Särskola??

Nu äre nått jag har gått och irriterat mej på länge.
Det är med särskola. Vad är särskola?
Särskola är en speciell skola eller klass som personer med speciella problem får gå i. Men vad är då speciella problem? Jo det är ju dom som är förstånds handikappade eller utvecklingsstörda. Alltså pga någon sådan sjukdom. Men personer med dyslexi eller AD/HD eller har andra svårigheter som koncentrations svårigheter eller inlärningssvårigheter hör egentligen inte hemma där.
Såg ett inslag på tv om just detta. Där sa dom precis vad jag skrivit. Där var det en pojke som var lätt utvecklingsstörd. Han hade blivit inskriven på särskola men efter mycket om o men så visade det sig att han egentligen skulle gå i vanlig klass med eventuellt extra hjälp.
Så går det i många fall inte till.
Jag känner personer som går på sär men inte alls har någon utvecklingsstörning eller liknande. Känner en som har AD/HD och alltså har svårt att koncentrera sig i stora grupper och en som har dyslexi och läs och förståelse svårigheter. Dom har blivit placerade i särskola.
Varför? Ja det undrar jag med. Dom är precis som vilka andra som helst och är inte "dumma i huve".
Dom får i skolan läsa saker som vi gjorde i lågstadiet typ.
Dom är klart mycket smartare än så. Det är rena barnskolan där.
Varför har dom då blivit placerade i särskola?

Jag själv tror att det är brist på lärare. Dom har inte lärare som kan ge dom extra hjälp om dom går i vanliga klasser. men detta är ju sjukt tycker jag! för hela deras framtid är ju i stort sätt förstörda pga detta. För dom får inga direkt giltiga betyg. Dom får ju betyg men inga dom direkt kan visa när dom söker jobb. Och hur många är det inte som tittar snätt på dom just för att dom gått eller går på sär? Eller behandlar dom på ett sätt som nedvärderar dom? alldeles för många. Vissa pratar till och med me dom som att dom vore ett barn, som att dom inte förstår någonting alls.
Hallå? Dom är vuxna människor!

Dom kommer att få ha så hela sitt liv. Dom får svårare att få jobb, och om dom får jobb så kan det bli ett lågt betalt jobb, skitgöra, eftersom arbetsgivaren tror att dom inte är kapabel till att arbeta som alla andra.
Är det verkligen rätt?

Varför inte låta dessa elever få gå i vanlig klass med extra hjälp? Att man kommer på ett bra sätt att lära ut för just dom? Bara för att dom har svårt att läsa så betyder inte det att dom inte kan lära sig det alla andra elever får lära sig. Dom är lika smarta som alla andra. Men behöver lite längre tid att lära in det.
Många av dom är väldigt praktiska av sig och är jätte duktiga när det gäller praktiken, medans en annan som går i vanlig klass som  kanske har jätte höga betyg inte alls funkar ute i praktiken.
Alla är vi olika men ingen är sämre bara för att dom har vissa svårigheter.

Aja till punkt. In med mera lärare!!! bara för att dom säger att dom inte har råd, varför ska så många bli felbehandlade och få hela livet förstört?? Dom får leva med nedvärderingar och ofta dåligt betalt.

Jag tänker stå på mej när det gäller det här! J*vla sär behandling! Sumpa inte andras liv bara för att ni inte har råd...

Usch!

:D








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0